Inici / Blog / Vols descobrir el Temple de la cultura de Cubelles?
Últimes entradesLlistat d'entrades

Vols descobrir el Temple de la cultura de Cubelles?

Coneix la història de l’Aliança

A ONVAIG.CAT ens apassiona que els pobles i ciutats recuperin espais culturals. Ens encanta que es posin en marxa museus, que s’arreglin aquelles sales que van ser punts de trobada d’esbarts, corals i grups de teatre. Que s’impulsi la cultura i es posi en valor el patrimoni ens fa feliços. I és per això que us volem explicar la història de l’Aliança.

El passat cap de setmana es va realitzar l’última funció dels pastorets de Cubelles. Si tot va bé, l’any vinent els actors i les actrius que encarnen aquests pastorets ja els podran representar a L’Aliança. Fa poques setmanes que han començat les obres que permetran que l’Aliança obri les portes. La previsió és que l’estiu del 2018 puguin inaugurar aquest espai. Pel que ens ha explicat en Llucifer dels pastorets, que és també el president de l’Aliança, “es farà una gran inauguració d’un cap de setmana ple d’actuacions d’artistes locals i de fora del municipi”.

Vam parlar amb en Robert Monzonis, president de l’Aliança, perquè ens expliqués la importància de l’Aliança per a la gent de Cubelles. “És el temple de la cultura”. Caram, això és molt gros! I no exagerava pas en Robert, ja que l’Aliança ha estat durant dècades un espai de trobada per la gent del poble i un lloc on podien gaudir de teatre, ballar i veure pel•lícules. L’Aliança ha estat una amalgama de sala de teatre, cinema i pista de ball durant molts anys. Malauradament però, el 2004 va haver de tancar portes perquè estava en molt mal estat.

La Societat Recreativa i Cultural l’Aliança va ser fundada el 1914 per l’indiano Pere Escardó Pedro. Els indianos, eren mercaders que havien anat a fer les Amèriques i que havien tornat carregats de diners. Molt sovint, aquests indianos donaven una part de la seva fortuna als seus pobles i ciutats per a construir equipaments. Abans de la Guerra Civil a l’Aliança ja s’hi feien caramelles i teatre. A partir del 1939, la vida cultural de Cubelles va quedar centralitzada a l’Aliança. Més endavant, durant l’etapa de la transició també s’hi feien mítings polítics i actes informatius.

“Jo de petit feia pastorets i altres obres de teatre a l’Aliança”, ens va confessar en Robert. “També hi rebíem els reis i hi fèiem els balls de Carnaval”. Es nota que en conserva molt bons records de tot el que ha viscut a l’Aliança. “Quan s’organitzava el Concurs de Roses de Catalunya a l’Aliança i hi entraves, feia una olor tan agradable!”. En Robert ha crescut entrant i sortint de l’Aliança, pujant i baixant del seu escenari. I com ell, desenes i desenes de cubellencs i cubellenques. “ El meu tiet-avi ja va ser president de l’Aliança i la meva mare i els meus tiets hi han participat molt i m’han ensenyat a estimar-la”, i això es nota.

Des del 2004 que va tancar portes, la gent que estima l’Aliança ha batallat perquè es poguessin fer les reformes que l’espai necessitava. Els 180 socis de l’entitat van celebrar que s’aconseguís una subvenció que permet fer front a la despesa de les obres conjuntament amb els diners que han cedit els 115 avaladors del projecte.

En Robert i la resta de membres de la junta de l’Aliança ja somien amb el dia de la inauguració. “Hi haurà tota mena d’activitats recreatives i culturals: obres de teatre, cinefòrums, concerts, conferències, presentacions de llibres, monòlegs, màgia…”. A l’Aliança hi cabrà tot i tothom.

A l’equip d’ONVAIG.CAT ens encantarà poder incloure a la nostra llista d’activitats els pastorets de l’Aliança el Nadal vinent i també aquelles activitats que expliquin la història de l’edifici.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.