Inici / Blog / Una col·lecció amb ànima
Últimes entradesLlistat d'entrades

13 Juny /

General / 0 Comentaris

Una col·lecció amb ànima

L'univers Miriam Ponsa, un univers únic

Hi ha persones que agafen un ofici que s’ha fet sempre i el converteixen en art. Trenquem les regles socialment establertes i pactades per innovar i crear un mètode propi. D’aquest tipus de persones en trobem a totes bandes, també en l’àmbit de la moda i el disseny. La Miriam Ponsa n’és un clar exemple.

De petita veia la possibilitat de dedicar-se a la moda com un somni “però a partir dels 18 ja ho tenia clar”. El seu espai de treball, o l’estudi-taller, està situat a la fàbrica on hi havia hagut el negoci familiar. “Recordo l’olor d’oli de les màquines i el soroll dels teleres. L’ambient estava caldejat de fum, suposo. Hi treballava molta gent i els telers no paraven mai, treballaven fent torns també de nit”, ens explica.


Miriam Ponsa és una creadora versàtil. Està enamorada de la seva feina però també és capaç d’imaginar-se fent d’altres coses com pintar, escriure o viatjar. Qui sap si per això afirma que “la moda s’alimenta d’altres disciplines artístiques”. Per a Ponsa, la peça de roba és la combinació de moltes disciplines aplicades durant el procés creatiu. “Quan creo penso en la forma, el color, la caiguda del teixit, l’estampat… i tot aquest treball beu del meu bagatge artístic, que intento aplicar en la majoria de peces. Les nostres col.leccions estan clarament inspirades en l’ambient artístic, treballem l’escultura a través dels patrons, la pintura amb experimentació en estampats i tintura. La teixiduria sempre hi és present a través de tècniques artesanals reinventades.”Malgrat ser tan innovadora a l’hora de crear, té clars quins són els seus referents. “Quan estudiava Alexander McQueen era un dels meus referents. Actualment Sacai i Christophe Lemaire. Però els meus referents han estat sempre pintors i escultors com Giacometti, J.Pollock, Modigliani, Gehard Demetz, R.Magritte, entre d’altres”. Amb aquests referents al cap i la llibreta inspiracional a sobre, la Miriam dóna forma a les seves creacions. Algunes de les seves col·leccions més conegudes remeten a oficis antics com els raiers i les trementinaires. “Aquest arrelament té l’origen en els meus avantpassats, sobretot en la meva besàvia que a finals del segle XIX es va instal·lar al mateix espai on jo treballo, teixint betes de seda per les espardenyes de set betes. Me la imagino rentant al riu, guarint-se amb plantes, etc… A més, em sento molt arrelada a la meva terra i dedicar les col·leccions als meus compromisos és com una mena d’homenatge que necessito mostrar”, confessa Ponsa.


I com evoluciona una col·lecció des que Miriam Ponsa té la idea fins que es converteix en una realitat tangible? “Per a mi el primer de tot és el concepte de la col.lecció. Durant 4 o 5 mesos estic treballant la inspiració de la col·lecció, i aquesta és la que va definint el concepte. Per tant, el concepte es va creant per si mateix mentres es crea la col·lecció. Jo m’ajudo d’una llibreta inspiracional, la qual és el meu full de ruta. En ella hi dibuixo, hi enganxo textures, proves, idees, etc… és la meva eina per focalitzar-me en el concepte i tenir les idees concentrades”. La col·lecció COR la va crear quan va néixer el seu primer fill. La BRUNA porta el nom de la seva fill. La col·lecció BUGADERES vol ser un homenatge a les nostres avantpassades. L’anomenada DONES MULA “és homenatge i denúncia social” i la MARXA DE LA SAL s’inspira en Gandhi.Si llegiu qualsevol entrevista o reportatge de la Miriam Ponsa, molt sovint parla d’experimentar amb els teixits. “L’experimentació forma part del nostre ADN. Aquesta és la part més interessant de les nostres col·leccions, és una de les meves passions. Crear un teixit a partir de cintes, experimentar en látex per aplicar-lo sobre teixit, fer un estampat amb repunts, unir teixits amb la tècnica del transfer, etc…. És un regal per l’esperit creatiu. Quan tinc un teixit, penso i repenso com el puc transformar, redissenyar, primer ho provo amb un petit tros, i quan ja decideixo portar-lo a la col·lecció, part de l’equip ens posem a treballar-hi”.


És complicat definir amb poques paraules l’univers de Miriam Ponsa. És un univers tan gran que sovint qualsevol paraula es queda curta i li falten matissos. Sort que ella ho té molt clar. “MIRIAM PONSA és una col.lecció amb ànima que busca la comfortabilitat i l’autenticitat. L’essència són els teixits, la investigació constant i la inspiració artística”.0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.