Inici / Blog / TOP 10 HISTÒRIC
Últimes entradesLlistat d'entrades

24 Setembre /

General / 0 Comentaris

TOP 10 HISTÒRIC

Una selecció de les millors experiències del país per viatjar a través del temps!

Catalunya sempre ha estat una terra de pas. Gent d’aquí i d’allà hi han arribat. Alguns només s’hi han estat una temporada i d’altres han decidit convertir-ho en casa seva. És per això que el territori català és la suma de moltes coses. És la suma d’estils arquitectònics, de maneres d’entendre la fe, de defensar la terra, de fugides cercant un futur més digne, de batalles a la riba d’un riu de cabal abundant, de vides luxoses de reis i nobles, de pregàries en claustres de monestirs i d’històries i llegendes.

A ONVAIG.CAT ens apassiona la història de casa nostra i hem volgut fer una selecció d’algunes de les experiències històriques més boniques i emocionants del país.El Castell de Montsonís – Segrià
Segle XII. En una sola nit eren capaços de fer arribar un missatge des del Cap de Creus fins a l’estret de Gibraltar. Les senyals amb foc que es feien des de les torres dels castells eren la clau. El castell de Montsonís no n’era una excepció i l’agitació de la vida diurna al castell deixava pas a les senyals de foc codificades a les nits.

El Castell de Cardona – Bages
1714. Gairebé tot el territori català s’havia rendit davant les tropes de Felip V de Borbó. La Guerra de Successió era d’allò més sagnant. Barcelona havia estat derrotada feia poques hores després de dies de setge. Només resistia la vila de Cardona, el seu castell era l’últim reducte de resistència.

Evasió fuita Pirineus – Ripollès
La guerra et pren molts coses però l’exili et pren el poc que et queda. Travessar els Pirineus era l’única oportunitat per ser lliure. Calia fer-ho de nit, quan el fred era més punyent. Calia fer-ho en silenci, per no aixecar sospites i esquivar els controls, cosa gens fàcil perquè la barreja de por i esperança no en té res de silenciosa.

El poble vell de Corbera d’Ebre – Terra Alta
25 de juliol de 1938. La tranquil•litat del casc antic de Corbera d’Ebre s’acaba. La típica melodia d’un poblet de pagès tranquil, formada per rialles de nens que juguen al carrer, mestresses que fan safareig i homes que feinegen, canvia per sempre. El xiulet de les bales travessa tot allò que troba pel mig i la metralla s’incrusta a les parets de les cases. Cauen bombes que ho arrassen tot. Arrenca la Batalla de l’Ebre.

El cim de la mort de Gandesa – Terra Alta
Juliol de 1938. Desenes de soldats que no havien complert la majoria d’edat són cridats a files. Molts d’ells són enviats a les Terres de l’Ebre. Sense saber-ho protagonitzaran una de les batalles més cruentes de la Guerra Civil. Molts d’ells marxen de casa per no tornar-hi més. Alguns, es quedaran per sempre al cim de la mort de Gandesa.

El romànic de la Vall de Boí – Alta Ribagorça
Segle XI. Els senyors d’Erill tenien més que dominades aquelles contrades pirinenques. Amb la voluntat de mostrar el seu poder fan construir un seguit de capelles, totes elles escampades per la vall. Aquestes esglésies no només complien una funció social, sinó que els seus campanars eren ideals per a vigilar si s’atansaven els enemics.

Ruïnes de Sant Martí d’Empúries – Alt Empordà
Segle VI aC. Els grecs desembarquen al lloc que anomenaran Emporion, on troben un port natural que els serveix per protegir les naus. El converteixen en un dels ports comercials més importants del mediterrani. Sorolls de cabassos i gerres de ceràmica que van amunt i avall. Quan hi arriben els romans al segle II aC s’enamoren d’aquest lloc i s’hi queden.

Món Sant Benet – Bages
Edat Mitjana. Els cants gregorians ressonen a les porxades del claustre. La porta de l’església està entreoberta i s’hi poden veure un grapat de monjos resant. L’eco de les seves veus se sent des d’un tros lluny. Quan s’arriba a la galeria de cel•les el silencié s absolut. No se sent res, és espai de meditació.

Camins i records de l’exili – Alt Empordà
1939. Centenars de republicans han de fer les maletes per fugir. Per a ells comença el dur camí de l’exili. Molts creuen la frontera per entrar a França des de la Jonquera. Ho fan sense aixopluc, amb poc roba d’abric i passant gana. Creuen la frontera amb l’esperança de trobar la llibertat a l’altra banda. No saben que el que els espera és la dura quotidianitat dels camps de refugiats.

De la prehistòria a l’edat Mitjana – Conca de Barberà
Neolític. La temperatura dins les coves oscil•la entre els 14 i els 16 graus durant tot l’any. Les olors del dia a dia d’aquestes famílies prehistòriques impregnen les parets de les coves de l’Esglupa de Francolí.
1150. Un grup de monjos cisterencs funda el Monestir de Poblet, aquell monestir “lligat però molt variat”, com descriuria Josep Pla uns anys després. “Poblet tendeix a subratllar les qualitats. Tot és net i polit i té una neutralitat elegant”.


Si voleu gaudir d’alguna d’aquestes experiències úniques i emocionants, no ho dubtis i contacta amb ONVAIG.CAT!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.