Inici / Blog / T’agradaria ser un expert en Carnavals?
Últimes entradesLlistat d'entrades

T’agradaria ser un expert en Carnavals?

Comença el compte enrere per dijous gras!

Ja teniu la disfressa a punt per Carnaval? Sou dels que us agrada preparar la vostra pròpia disfressa amb els amics i us passeu hores i hores, cosint, retallant i enganxat? O preferiu comprar-la i donar-hi el vostre toc personal amb algun detall? A les rues carnavaleres s’hi poden veure disfresses molt originals fetes a mà. I, parlant de rues de Carnaval, aquest dijous en molts pobles, viles i ciutats de Catalunya se celebra el dijous gras o dijous llarder.

“El dijous llarder, botifarra, botifarra, el dijous llarder, botifarra menjaré”

Segur que els més petits coneixeu aquesta cançó perquè l’heu après a l’escola. L’equip d’ONVAIG volem aportar el nostre petit gra de sorra a l’aprenentatge sobre el Carnaval dels nens i nenes. Us explicarem perquè canvia la data en què se celebra d’un any per l’altre i quin és l’origen del Carnaval. Volem que sigueu uns experts en Carnaval de cap a peus. Som-hi!

Què marca la data del Carnaval?
El Carnaval és una celebració que ve marcada pel calendari lunar, com també ho són la Pasqua o el Corpus. El Carnaval se celebra set setmanes després de la primera lluna plena després del solstici d’hivern. És per això, que en funció de quan cau la primera lluna plena, el Carnaval se celebra a finals de gener o durant el mes de febrer.

Quin és l’origen del Carnaval?
Hi ha alguns historiadors que diuen que els orígens del Carnaval els trobem fa 5000 anys a Egipte i Sumèria en unes festes que es feien en honor al déu Bacus, déu romà del vi.

D’altres que els situen a l’edat mitjana. En les antigues societats rurals medievals, el cristianisme hi tenia un pes molt i molt important. Les celebracions religioses com el Nadal o la Pasqua eren cites obligades per a tothom. Els rituals que es feien durant aquestes celebracions també eren seguits i practicats amb més devoció i culte que no pas ara. Per aquest motiu, abans de Pasqua, durant la Quaresma la gent seguia al peu de la lletra l’abstinència i la formalitat litúrgica.

Abans d’entrar en aquests 40 dies d’abstinència, dejuni i pregària, se celebrava el Carnaval que encarnava els valors oposats a la Quaresma. El Carnaval representava la disbauxa i la transgressió tant de l’actitud com de la vestimenta de les persones. De fet, la paraula “carnaval” ve del llatí “carnelevarium” que significava treure la carn.

Durant el Carnaval la gent s’atipava de menjar gras com els ous, els llardons o bé la botifarra d’ou, ja que durant la Quaresma no en podrien pas tastar d’això. I com aprofitaven els dies de Carnaval! L’últim dia de Carnaval se celebra l’enterrament de la sardina, que antigament representava el final de la gresca i la xerinola. El gest d’enterrar la sardina tenia un doble sentit, que simbolitzava que també s’entrava en un període d’abstinència carnal, no només alimentària i festiva.


Ara que ja sou uns súperexperts carnavaleros us convidem a descobrir amb ONVAIG.CAT alguns dels Carnavals més emblemàtics, bonics i especials del nostre país.

Per viure en primera persona el Carnaval dels mata-rucs, escapa’t a Solsona.

Per conèixer com se celebrava el Carnaval fa gairebé cent anys, no et perdis el de Bellver de Cerdanya.

Per gaudir d’un Carnaval ple d’activitats, xatonades, merengades i guerres de caramels, Vilanova i la Geltrú t’espera.

DOCUMENTS

0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.