Inici / Blog / Si som any imparell, estrena l’Eugenio!
Últimes entradesLlistat d'entrades

Si som any imparell, estrena l’Eugenio!

Deixa’t seduir pel món de les titelles

Quin tip de calor que fa aquests dies! Sort de les piscines, els gorgs del riu i la platja per poder refrescar-nos! L’equip d’ONVAIG.CAT mentre preparem les escapades d’agost, setembre, octubre, novembre i desembre busquem moments per posar-nos amb remull i fer els dies menys feixucs. Una altra opció per combatre la calor si no voleu haver de passar per l’aigua és estar-se en un lloc ben fresquet, com per exemple un teatre. D’entrada, aquesta opció del teatre ens cridava l’atenció, però després de conèixer l’Eugenio de La Puntual i la seva història ens tempta moltíssim.

Els carrerons de Barcelona amaguen un teatre d’allò més especial: la Puntual. En aquest petit teatre, un grapat de titelles, marionetes i ombres xines ens expliquen històries tendres. La Puntual és una galàxia de màgia que combina contes de sempre i aventures noves. És un espai on els petits de casa descobreixen la màgia dels titelles i els més grans es retroben amb aquells personatges que els van fascinar unes dècades enrere quan també eren nens.

Els artífex de la màgia de la Puntual són l’Eugenio Navarro i el seu fill Néstor. L’Eugenio ens ha explicat que des de ben petit ha vist titelles: “quan tenia 4 o 5 anys i vivia a les Palmes de Gran Canaria, els diumenges em portaven a veure titelles. M’hi portaven després d’haver anat a missa”. Segur que per un infant les titelles eren força més divertides que les misses! Amb només sis anys, l’Eugenio va marxar a viure a Anglaterra i quan va venir a Barcelona, coincidint amb la recuperació de la democràcia, va engegar un projecte molt engrescador. Conjuntament amb Toni Rumbau i la Mariona Masgrau van crear la companyia de marionetes “La Fanfarra”. Aquesta companyia tenia un personatge estrella anomenta Malic. Més endavant, el 1984 els tres artistes van posar en marxa en un raconet del Born un teatre que s’anomenava Malic. “Era molt emblemàtic i molt conegut el Malic”, recorda emocionat l’Eugenio.

20 anys de Malic a les espatlles i, a dia d’avui, ja en són 12 de La Puntual. Aquest petit teatre ofereix programació tot l’any. La meitat de la cartellera programada és de producció pròpia i l’altra meitat va a càrrec de companyies de fora. Les obres “made in La Puntual” els anys parells són creació del Néstor i els imparells de l’Eugenio, “de manera que un any estreno jo i un el meu fill”.

El món dels titellaires és força més desconegut que el d’altres disciplines artístiques. Són pocs els que coneixen de primera mà l’agitada i intensa agenda de viatges de les companyies titellaires. “Jo he voltat tot el món amb les marionetes”, ens explica l’Eugenio. “Ara és el meu fill qui fa ‘bolos’ i porta les obres de La Puntual arreu del món”, afegeix. “He actuat al Teatre Nacional de Londres! L’any 2003 vam fer-hi 13 funcions i vam omplir”, ens confessa orgullós l’Eugenio. I no és pas per poc. De la mateixa manera que les seves obres roden el món, també els agrada portar creacions d’altres latituds a la Puntual. És per això que a la Puntual s’hi programen obres de companyies de fora de molt de prestigi i també de companyies amateurs que comencen. “És una gran sort que tothom vulgui actuar a Barcelona”.

Després de tants anys creant i preparant obres, l’Eugenio n’ha vist de tots colors. Ha vist com aquelles estrenes que van triomfar en el seu dia, tornen a fer-ho quan una nova fornada d’espectadors s’asseu a les butaques de La Puntual. De tant en tant, es troben que alguna de les àvies que va les funcions acompanyada dels seus fills i néts uns anys enrere hi anava acompanyant aquelles criatures que avui ja són pares. El públic del món de les titelles reflexa una continuïtat generacional inqüestionable. Els nens que a principis dels 80 veient les obres i en gaudien, ara hi porten els seus fills perquè també en puguin gaudir.
La feina de creació de les titelles i la maduració de les obres de creació pròpia de La Puntual es fa en un taller “molt bonic”, pel que ens ha explicat l’Eugenio, que es troba al Putxet. Nosaltres no hem estat mai al taller d’un titellaire i, per curiositat, li vam preguntar què s’hi podia trobar. “Moltes màquines per fabricar titelles i, sobretot, molts espectacles antics”. Entrar al taller de la Puntual deu ser com endinar-se en un món imaginari on, enlloc de persones, hi viuen titelles.

Ep, tornem a la realitat. Estem a finals de juliol i fa una calor de mil dimonis. Si voleu passar una tarda ben divertida i diferent, lluny de la piscina, La Puntual té una cartellera que us enamorarà. Doneu-hi un cop d’ull!

I si el que voleu és escapar-vos aquest cap de setmana i us ha cridat l’atenció el món de les titelles, el Festival Mitjó us espera!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.