Inici / Blog / Quan la xocolata és art
Últimes entradesLlistat d'entrades

Quan la xocolata és art

El reportatge més dolç i xocolater que hem fet mai!

Els que sou gormands, segur que ens entendreu de ple. Us ha passat alguna vegada, que us heu quedat embadalits davant l’aparador d’una pastisseria? Allò que vas caminant, amb pressa, de camí a la feina i de sobte, sents una necessitat terrible d’aturar-te, mirar fixament aquells bombons que hi ha a l’aparador i que t’estan demanant a crits que els compris.

Doncs això és més o menys el que ens passava a nosaltres quan, passejant per Berga, passàvem per davant la Dolceria Pujol. Sobretot, quan s’acosta la Pasqua. Heu de veure les figures de xocolata que fan per les mones. Són espectaculars! Més d’un any a la mona dels padrins hi havíem tingut una figura feta en aquesta dolceria i per això ens va picar la curiositat i vam decidir conèixer l’artista que hi ha darrere d’aquestes creacions tan dolces.

Al capdavant de la Dolceria Pujol en aquests moments hi ha l’Albert, que ja és la cinquena generació de pastissers de la família. A la Dolceria Pujol combinen la pastisseria tradicional, “la clàssica, la de sempre” ens diu l’Albert, amb la xocolata, que últimament està guanyant molt de lloc dins el seu obrador. Des de fa uns anys, l’Albert s’ha anat especialitzant en aquest format i avui en dia és un autèntic referent en aquest tipus de productes. La relació de l’Albert amb la pastisseria ve de lluny: “Ja de petit venia a l’obrador a remenar i si és Pasqua a posar plomes, si és Nadal a fer caixes de torrons”, ens explica. Ja se sap, en els negocis familiars des del més petit al més gran els toca donar un cop de mà.

Ara que ve Pasqua, fa dies que treballen de valent per tenir-ho tot apunt i perquè ningú es quedi sense mona. Les vigílies de diades són dies feixucs pels pastissers: que si torrons, panellets, mones… La resta de dies la feina és més lleugera i “els caps de setmana sempre són més intensos que els dies de cada dia”.

Cinc generacions donen per a molt. Amb tants anys es pot detectar a la perfecció els canvis de gustos i costums de la gent. L’Albert és un expert en adaptar els seus dissenys a les tendències socials, aquest any podem trobar figures de xocolata del popular conte el Monstre de Colors o d’altres com en MIC de TV3. No obstant això, hi ha tres ingredients que no poden faltar mai a la Dolceria Pujol, ni abans ni ara: la xocolata, la farina i el sucre.

De la barreja d’aquests tres ingredients amb la creativitat i la traça de l’Albert en surten veritables obres d’art. Durant molts i molts anys, l’Albert cada any feia una figura de xocolata de mides molt grans. Tot Berga, esperava amb delit i curiositat quina una en devia haver fet aquell any. Un cop, va fer una Plaça de Sant Pere (el lloc es fa la popular festa La Patum de Berga) de xocolata i va trigar un any sencer a fer-la! Ha fet figures de xocolata de tota mena, des dels gegants de Patum fins a personatges famosos i coneguts.

“Van començar l’avi i el pare que cada any feien una figura grossa”, comenta. Des del Capitán Trueno, al Carles Puyol, al Bruce Springsteen o fins i tot el capità Jack Sparrow de Pirates del Carib. Passat reis, ja s’hi posava a fer aquestes peces tan grans, que tenien tota mena de detalls. De les històries que surten de cada una de les peces de xocolata, en podríem escriure un llibre! Però per resumir-vos-ho una miqueta: el Jack Sparrow de xocolata va volar a Los Angeles, el Bruce Springsteen li va entregar al de debò personalment a Barcelona i el Carles Puyol el van intercanviar per una samarreta firmada pel mateix jugador. Des de fa algunes pasqües que se centra en fer figures petites perquè en té molta demanda. En fa de personalitzades i ell mateix crea els motlles que fa servir. Perquè després diguin que la pastisseria no és un art!

L’Albert és patumaire fins a la medul•la i això s’havia de notar d’una manera o altra a la seva botiga. Durant tot l’any, hi podem trobar bombons de patum, bombons dels plens i rajoles I piruletes de xocolata de la Patum. Per Pasqua, a més a més, també fa figures patumaires per guarnir les mones. Quina Patum més Dolça que hi ha a la Dolceria Pujol.

Si aneu a Berga qualsevol dia, us aconsellem que visiteu la botiga de l’Albert i us emporteu un bocí de xocolata, el que més us agradi. I, si sou valents i atrevits, compreu una capseta de bombons dels plens. Els plens de la Patum esclaten i aquests bombons, a la seva manera, també…Si voleu veure l'Albert en plena acció creant, no us perdeu el vídeo que trobareu en aquest enllaç.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.