Excursió a la Cartoixa d'Escaldei

L'Encamisada Falset (Priorat)

Què farem?

A Escaldei s'amaga una de les obres arquitectòniques amb més història i valor del territori. Encara que actualment desconeguda, la Cartoixa d'Escaldei havia estat durant molts segles el centre neuràlgic d'aquestes terres a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Al segle XII els monjos de l'Ordre de la Cartoixa varen venir de Provença per fundar la primera cartoixa de la Península Ibèrica; un monestir impressionant resguardat per la Serra Major de Montsant. Allà un pastor hi havia tingut un somni diví; uns àngels pujant al cel per una escala. Els cartoixans varen posat el nom de Escaldei que significa "escala de Déu".

Durant 7 segles, els monjos poblaren els camps, construirien molins i difongueren el conreu de les vinyes. El Prior, d’aquí el nom de la comarca PRIORAT, podia exercir justícia i era el batlle general del pobles de la zona. Amb la Desamortització de Mendizábal (1835) els monjos fugiren privats per decret de les seves terres i abandonaren cel•les i claustres, l’església i l’hostatgeria.

Si voleu conèixer aquesta història tan apassionant, no us perdeu aquesta experiència!