Inici / Blog / Les paraules com a vehicle per explicar històries
Últimes entradesLlistat d'entrades

29 Juliol /

General / 0 Comentaris

Les paraules com a vehicle per explicar històries

Entrevistem a Màrius Serra, el polifacètic que tant ens fa pensar

L’equip d’Onvaig.cat hem tingut la sort de conversar amb una persona que és moltes coses a la vegada: escriptor, periodista, autor de mots encreuats, traductor de l'anglès, enigmista català i filòleg anglès. L’enginyós que cada dia ens entreté amb els mots encreuats de la Vanguardia “Esgarrapeu com una fera ferotge. Perjudicial”. El lingüista que ens ha fet descobrir el lèxic català traient la pols a paraules com “rostollar” o “margeres”. L’escriptor del llibre “Res no és perfecte a Hawai”. Màrius Serra porta fent mots encreuats des de nen, quan a les classes d’anglès de primària en va començar a aprendre. “Em va fascinar com a entreteniment, com a joc, sobretot, perquè t’obligava a quadrar les paraules, a aprendre’n la seva forma i les lletres que tenien”.

Encuriosides li demanem com aconsegueix preparar aquelles graelles que ens fan donar tantes voltes al cap. “Per començar sempre partirem de la resposta”, ens explica. La resta es divideix en dues parts: la primera, és la més mecànica, “has de traçar la mida de la graella que vulguis fer, és una mica d’orfebreria aquesta primera fase per tal que et vagin encaixant. Normalment posaria la primera horitzontal i la primera vertical, i així aniries enquadrant i intentant fer-la baixar en diagonal fins a omplir tot el quadre”. La segona part és la més literària “és on es defineixen cada una de les paraules que has col•locat. És on es veu l’estil del crucigramista o les estratègies que té per amagar o brillar”. El diccionari és el seu fidel company en la creació de mots encreuats: “el diccionari sempre és un referent i moltes vegades l’has de fer servir per comprovar que aquella paraula és la que tu imaginaves o bé per descobrir paraules; perquè és una meravella que en vas descobrint cada dia."

També ens interessem per la seva participació a Paraules en ruta, el programa de TV3. La seva faceta de periodista el va fer viatjar durant 8 anys de poble en poble, visitant més de 300 indrets aprenent les paraules més remotes pròpies de cada lloc. Ens explica que per informar-se contactava amb els ciutadans, sobretot amb gent gran i que “era complicat, perquè aquesta gent gran, la manera en què parlava, ho trobava la cosa més normal del món, no hi trobava cap cosa estranya, que era precisament el que jo buscava”. L’amor i la mort són les temàtiques que aglutinen un lèxic més peculiar arreu del país. Segons la zona, s’anomena d’una manera o una altra a l’acció de festejar i també de morir-se. Curiós, oi? Màrius Serra va travessar de Nord a Sud i d’Est a Oest Catalunya “Les zones més aïllades són les que et sorprenen més. En aquest sentit, recordo més les Terres de l’Ebre i els Pallars. Sobretot els Pallars, perquè tenen una certa consciència de dialecte i de mantenir un tarannà. Com que estan una mica lluny, els mestres no s’han mogut de la zona, i els mestres acostumen a marcar molt”.

Entenc les paraules com el vehicle per explicar històries”, seguint aquesta filosofia ha escrit més de vint llibres de temàtica diversa. “Tu inventes un món, uns personatges, una trama i tot això ho fas amb aquestes formiguetes que són les lletres; posant una paraula darrere d’una altra i recombinant-les d’una manera determinada per causar una reacció determinada en el lector”. Escriu sempre a mà i fora de casa, sovint quan viatja. Es considera lector abans que escriptor, “tota aquesta afició em ve de la passió per la lectura, crec que l’escriptor es nodreix d’allò que llegeix”.

L’últim llibre de l’autor és Novel•la de Sant Jordi, “un retrat sobre la festassa de Sant Jordi, que si algú se la volgués inventar ara no tindria ni prou calés ni prou talent per fer-ho. Mou al voltant de dos milions de persones només a Barcelona. És com una final de la Champions amb els llibres pel mig, això provoca moltes turbulències, moltes enveges, és un dia ple de contrastos. La novel•la descobreix molts secrets del món editorial”.

Coneixedor i enamorat de Catalunya li demanem a quin lloc del país es perdria. Li costa escollir. “ A la zona de les Terres de l’Ebre, per veure una part de mar molt específica amb el Delta a prop, també a la Segarra, zona de castellets al voltant de Sant Guim de Freixenet i al final a Begur, l’Empordà. “

Després de conèixer en Màrius, se’ns dibuixa un somriure sempre que se’ns planten al davant uns dels seus mots encreuats. Temeràries ens aventurem a fer-vos una definició de mot encreuat: “Agència de viatges especialitzada amb turisme cultural. Ideal per descobrir el país com mai l’has vist fins ara”.
Sabríeu dir-nos la resposta?0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.