Inici / Blog / Les espardenyes que marxen a veure món
Últimes entradesLlistat d'entrades

06 Setembre /

Nova temporada / 0 Comentaris

Les espardenyes que marxen a veure món

Descobriu la història de les espardenyes BUFAU

Des que era ben petita ja li havien calçat unes espardenyes de set brencs per Corpus i Festa Major. A Solsona, en aquestes dues dates assenyalades, és tradició portar unes espardenyes de set brencs de color negre. La Claustre Cuadrench sempre havia seguit la tradició i ens ha confessat que malgrat que mai havia pensat que algun dia en duria unes fetes per ella mateixa, sempre li havia cridat l’atenció aprendre a fer-ne.

Si algun dia teniu la oportunitat de deixar-vos perdre per Solsona i aneu a parar a la plaça del Camp. Passegeu pel perímetre de la plaça fins a trobar la botiga de la Claustre: BUFAU. Allà podreu trobar-hi un ‘souvenir’ 100% solsoní d’allò més original que us podrà acompanyar els mesos d’estiu: unes espardenyes de set brencs del color que més us agradi.

BUFAU va començar a caminar el juny del 2012, ara fa poc més de cinc anys. Després d’haver estudiat traducció a Vic i de treballar a Barcelona, la Claustre va decidir tornar a Solsona i engegar un projecte propi. A ella sempre li havia agradat molt “cosir i fer patrons, sempre feia fundes per les coses” i per això va decidir “provar de fer una botiga-taller a veure què passava”. La idea inicial era tenir una part de taller on elaboraria les seves pròpies peces i una botiga que combinaria productes propis i productes d’altres marques perquè al començament “no em veia amb cor d’abastir la botiga tot amb coses meves”.

Si enlloc de passejar per la plaça del Camp de Solsona, poguessiu passejar-vos pel carrer Sant Miquel de la ciutat de fa algunes dècades, també hi trobaríeu una botiga anomenada BUFAU. En aquesta botiga hi podríeu trobar roba a trossos, botons, camises i també espardenyes de set brencs. Aquesta botiga, era dels avis i besavis de la Claustre. Per això, quan ella va posar fil a l’agulla al seu projecte va decidir recuperar el nom de la botiga que havien tingut els avis “perquè és un nom que sona bé i també té aquest component sentimental”.

Des del primer dia en què BUFAU va obrir les portes, que van haver-hi espardenyes de set brencs. Al principi només n’hi havia amb les vetes negres i la sola plana. De mica en mica es va anar ampliant la tria fins a poder escollir entre un bon grapat de colors i sola plana, de falca o de taló. La Claustre va aprendre a fer espardenyes de manera autodidàctica. “En vaig desmuntar unes i les vaig tornar a fer. De cada veta que treia, en feia una foto i em fixava molt en com anava cosida”. Per fer les primeres espardenyes s’hi va estar una bona estona, “vaig pensar que el negoci s’enfonsaria si amb totes trigava la mateixa estona”, ens explica la Claustre. A dia d’avui, amb un parell d’hores pot tenir-ne unes d’enllestides.

Tot i que al principi eren amb veta negra, de mica en mica va anar provant de fer-ne amb diferents colors. Els grisos són els que tenen més tirada i “cada cop més persones s’atreveixen amb els granates i els liles”. Diversificar el format de la sola i els colors ha permès desestacionalitzar aquest calçat tradicional dels dies de Festa Major i Corpus per convertir-lo en un calçat còmode per dur durant tot l’estiu.

Les espardenyes s’han convertit en el producte estrella de BUFAU quan arriba la calor. Fer-les és tot un ritual. Es necessiten “punxons, agulles saqueres, tisores i agulles de cap”. Les agulles saqueres són les que antigament es feien servir per cosir sacs. A BUFAU compren les soles fetes i la Claustre s’encarrega d’envetar-les totes. “És més entretingut fer unes espardenyes grans que unes de petites perquè s’ha de vigilar que el tros que hi ha entre la puntera i la talonera no faci bossa”, ens explica la Claustre.

Si fa uns anys era impensable calçar-se unes espardenyes més enllà dels dies en què sortien els gegants al carrer, actualment hi ha qui se’n fa fer unes expressament pel dia del seu casament o per la inauguració de la seva botiga. Quin canvi! Pocs s’haurien pensat que les espardenyes fossin el calçat escollit per les ocasions especials. Més d’una núvia ha anat a BUFAU perquè li fessin les espardenyes del seu casament. Llavors, la Claustre amb unes vetes daurades i platejades els hi fa.

Algunes vegades també ha fet models d’espardenyes que combinen l’envetat d’un color amb una veta diferent cosida al damunt “com un detallet”. “No faig combinacions de colors perquè com que la veta que entra i surt és sempre la mateixa, si s’hagués d’anar canviant de color, les vetes abultarien per dins i seria incòmode”. Les vetes que fan servir no poden ser ni molt primes ni molt gruixudes. No han de ser molt estretes ni tampoc molt amples. “No es pot fer servir qualsevol veta per a fer unes espardenyes”.

A banda de les espardenyes, a BUFAU també s’hi troben molts altres productes creats al taller propi. Són productes elaborats amb cotó 100% o viscoses. El que més agrada als clients després de cinc anys són les samarretes acampanades i amples. “Faig coses atemporals i no acostumo a fer servir masses estampats”, diu la Claustre.

Moltes persones descobreixen les espardenyes de set brencs BUFAU a través de la pàgina web. Per això en podem trobar a molts punts del país. A partir d’ara però, això canviarà i també serà possible veure espardenyes a Còrsega o França. Fa poc que BUFAU s’ha sumat a Lulishop, un aparador de productes artesans del mediterrani, i això li servirà de trampolí perquè les espardenyes “marxin a veure món”. De fet, les fotografies que acompanyen aquesta publicació van ser fetes expressament per a www.luli-shop.com per la Mercè Gost Photo. Són xules oi?

Des d’ONVAIG.CAT estem convençuts que les espardenyes BUFAU enamoraran allà on vagin!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.