Inici / Blog / La màgia de crear gegants
Últimes entradesLlistat d'entrades

05 Febrer /

General / 0 Comentaris

La màgia de crear gegants

Us descobrim el Taller d’Escultura Casserras

Durant sis anys vaig estar anant a l’escola que queda a l’altre cantó de carrer del Taller d’Escultura Casserras però no hi havia entrat mai. No recordo cap Carnaval ni cap Festa Major sense quedar-me embadalida amb els gegants pels carrers. Voltant per Catalunya, més d’una vegada enmig d’una cercavila he pensat “aquests gegants són fets a Solsona, segur”. Molts amants de la cultura popular i del món geganter segur que comparteixen aquesta sensació de veure un gegant i identificar qui l’ha fet.


A l’equip d’ONVAIG els gegants ens encanten i feia temps que teníem pendent fer una visita al Taller Casserras. Què hi deu haver al taller d’un mestre geganter? Amb quins materials treballa? Què deuen estar fent ara mateix? Hi haurà algun gegant a dins? Aquestes i moltes d’altres preguntes em ballaven pel cap abans d’entrar. Un cop a dins vaig veure que estaríem ben acompanyats. Una bona colla de gegants feia cua per passar per les mans de la Sessa Casserras, que és qui passa a davant del taller en aquests moments. “Una desena de gegants és el màxim que podem tenir aquí al taller”. Els gegants del Carnaval de Solsona passen pel taller cada any abans del Carnaval. El mateix passa amb els de Torà i amb els de molts altres pobles que els fan un manteniment anual.

“Els gegants es pinten amb pintura a l’oli”

Al mig del taller hi havia una taula enorme, plena de mans de gegants. Estaven ben posades, arrenglerades, esperant que algú els fes una capa més de pintura. “Els gegants es pinten amb pintura a l’oli. És una pintura que permet difuminar molt i donar diferents matisos”, va explicar-me la Sessa. Damunt la taula tenia un grapat de pinzells de moltes mides diferents. Qui sap quantes cares havien pintat cada un dels pinzells? A l’altra banda d’aquesta taula hi havia unes quantes figures del gegant vell fetes de resina. A Solsona, quan s’acosten les festes moltes nens i nenes - i alguns que ja no són tan nens – demanen als reis i al tió que els portin figuretes dels gegants de la ciutat. Llavors, a la Sessa se li gira feina! A banda de les miniatures de resina també en fa de cartró, que no són tan fràgils i agraden d’allò més a la canalla. “En molts altres llocs també em fan fer miniatures dels gegants”. La fal•lera gegantera no té límits.

“Els gegants ara ja es fan amb els cabells modelats però que abans se’ls posava perruques”

El taller estava ple d’eines, “ja no hi cabem de tantes que n’hi ha”, ens deia la Sessa. Treballar amb fang, escaiola, cartró pedra, fusta i pintura requereix moltes eines diferents i també espais de treball. Cada un dels espais del taller era un món. Ben mirat, els mestres geganters són uns artistes pluridisciplinars. Al Taller Casserras es fan càrrec de tot el procés d’elaboració del gegant. “Fins i tot fem l’estructura de fusta que els sosté i la roba”. En un raconet hi havia un parell de perruques. “Els gegants ara ja es fan amb els cabells modelats però que abans se’ls posava perruques”. I sabeu qui s’encarregava de fer-los els recollits i pentinats? Els perruquers. Us imagineu portant un gegant o una geganta a la perruqueria perquè el posin ben guapo?

“Els ulls dels gegants són fets amb unes esferes de vidre”

Alguns gegants també porten complements de metall com corones o espases. “Aquí també treballem el llautó, per fer segons quins complements”. Un material més a la llista. Però encara no hi són tots. Hi falta el vidre. “Els ulls dels gegants són fets amb unes esferes de vidre” que la Sessa pinta d’un color o d’un altre segons el disseny que ella ha fet del gegant. Crear un gegant no ha de ser gens fàcil i ella ho viu amb molta naturalitat. Possiblement haver vist l’avi i el pare fent gegants tota la vida hi té molt a veure. “Hi ha llocs que em donen molta llibertat a l’hora de crear els seus gegants i d’altres que em porten les fotografies d’un personatge del poble perquè volen allò”, ens explica. El seu pare “guardava retalls de diari o imatges de pel•lícules on hi apareixien persones que l’inspiraven”, vestits d’època i un munt de detalls que en un moment o altre reproduïa en les seves creacions.

“El procés de creació d’un gegant és lent, pot durar fins a sis mesos”.

Quan li encarreguen un gegant, un dels moments més especials és quan la colla visita el taller per veure l’escultura en fang. És un moment emocionant. Les cares de les persones que veuen per primer cop el seu gegant, segur que no tenen preu. “Normalment els agrada molt i ja em diuen que tiri endavant amb el procés de creació”, explicava. Primer modela amb fang la peça. Després la recobreix amb escaiola per fer-ne el motlle i poder-lo omplir amb cartró pedra per fer la còpia. La Sessa m’explica el procés de creació d’un gegant amb tota mena de detalls. “És lent, pot durar fins a sis mesos”. Què deu sentir quan, després de tants mesos de feina, un gegant surt del seu taller per anar a veure món? I quan el veu ballar a fora per primera vegada? Segur que ha de ser molt emocionant.

Mentre passejàvem pel taller i la Sessa em responia les mil preguntes que li feia, pensava que era afortunada de poder estar en aquell lloc carregat de màgia. Màgia perquè dóna vida a unes figures que la gent estimarà i se sentirà seves. Màgia perquè dóna forma a uns gegants a qui els nens petitons els hi deixaran els seus xumets perquè ja són prou grans. Màgia perquè aconseguiran que a aquells que ja no són tan nens els brillin els ulls cada vegada que veuen els seus gegants.

El Gegant Boig va ser el primer gegant que tenia els braços articulats

Voltar pel taller i no tocar els gegants se’m va fer inevitable. Hi havia algun dels gegants del Carnaval de Solsona, que són molt especials. El Gegant Boig va ser el primer gegant que tenia els braços articulats per repartir clatellots a tort i a dret. La primera figura que van crear la Sessa i la seva germana soles va ser la Draca petita. “Les escates són modelades una a una”, va dir-me i no vaig poder evitar pensar quantes n’hi devia haver i la feinada que havien tingut a fer-les totes. Al fons del taller hi tenia la figura petita que estrenaran per Carnaval aquest any. (ONVAIG.CAT vam ser uns afortunats de poder-la espiar quan encara era dins el forn!). A banda de gegants, també passa pel taller algun que altre Sant o figures que la gent té a casa i vol restaurar.

“...el pare o l’avi eren una grans artistes!”

“M’agrada poder preservar els gegants que van fer el pare i l’avi tal com van sortir del taller i com ells voldrien que es conservessin”. De vegades, continuar amb el llegat i l’ofici dels de casa suposa un gran repte. “Jo dic que a mi no em comparin amb el pare o amb l’avi que ells eren una grans artistes!”. Ara que no ens sent ningú, us assegurem que la Sessa també és una gran artista. Estima allò que fa i es nota. És una noia de tracte senzill i proper que va aconseguir que des del primer moment en què vam posar els peus al taller ens hi sentíssim com a casa. Ens va deixar anar amunt i avall i descobrir tots els racons amb ulls de nen, aquells ulls que posa tothom quan descobreix alguna cosa per primer cop.

No us podeu ni imaginar les ganes que tenim que comenci el Carnaval de Solsona per veure saltar i ballar els gegants al ritme del Bufi. Us convidem a anar-hi. Segur que dins vostre es remourà alguna cosa i que, potser l’any que ve o d’aquí a uns quants anys, hi tornareu. I, qui sap, potser durant un dels ballets o una cercavila, tindreu a la vora la Sessa que estarà gaudint igual que vosaltres d’aquells gegants que han sortit de casa seva, del seu taller.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.