Festa de Sant Antoni

Festa de Sant Antoni

Del 16 al 19 Gener Ascó (Ribera d'Ebre)

Inici / Destins / Festa de Sant Antoni
Tancar

Diu la llegenda que era un gran amic dels animals. Quan se’n trobava algun de ferit, el recollia i el guaria. Això és el que precisament va fer amb un porquet. L’animaló per mostrar-li el seu agraïment va decidir acompanyar-lo durant la resta de la seva vida. Mai més el va deixar sol. És per això que es diu que és el patró dels animals de peu rodó i també dels animals domèstics. Encara no sabeu de qui parlem? Parlem de Sant Antoni Abat, conegut també com Sant Antoni del Porquet. A molts pobles de Catalunya se celebren festes en honor a aquest sant. A Ascó fan festa grossa per Sant Antoni. De fet, la celebració que fan en aquesta localitat és Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Les Festes de Sant Antoni d’Ascó duren quatre dies. Gran part de la celebració gira al voltant de la foguera que es fa a la plaça de l’església. S’hi ballen sardanes i jotes. La jota d’Ascó, coneguda com a Ball de Coques és la primera dansa que es fa. Els balladors porten una coca a la mà mentre dansen i al final del ball la regalen a una noia. Al voltant de la foguera no només s’hi dansa, també s’hi celebren els sopars populars amb clotxa o llonganissa, amb rom cremat o moscatell i, com no podia ser de cap altra manera, amb la coca de Sant Antoni.

Durant els Tres Tombs es beneeixen els animals i es reparteix pa beneït entre els assistents. També es fan corrides de cavalls, rucs i matxos. Abans de començar les corrida es canta una frase per encomanar-se al patró que diu així “Sant Antoni mos guardo”. Apreneu-vos-la bé que si aneu a Ascó l’haureu de cantar!

Vols personalitzar la teva escapada? Vols fer un regal diferent?
T'ho posem fàcil... CONTACTA'NS!