Inici / Blog / Dolç regust de Ratafia
Últimes entradesLlistat d'entrades

21 Juny /

General / 0 Comentaris

Dolç regust de Ratafia

Licors Portet, més d’un segle elaborant licors i ratafies

La dita diu “al maig cada dia un raig”, però no en diu res del juny. I déu n’hi dó quin juny que està fent! Un plujós dimecres de juny, l’equip d’ONVAIG.CAT hem d’enfilar carretera cap al Pallars. Està tot ben verd i el Pantà de Sant Antoni provablement no pugui estar més ple. A la Pobla de Segur, el poble dels raiers per excel•lència, ens hi espera l’Àngel per descobrir-nos una licoreria tradicional: licors Portet.

Aparquem el cotxe i de seguida entreveiem la façana de Licors Portet. Just a sota del nom hi posa l’any de fundació: 1883. Són prous anys com per poder explicar-nos moltes històries i secrets dels licors. Des de fora, l’aparença és de botiga de poble. Quan ens hi atansem i espiem a través dels vidres ens vénen al cap aquelles botigues on algun cop de petits havíem anat a comprar acompanyant els avis, d’aquelles que ja no en queden.

Només d’entrar ens envaeix la olor que només pot haver-hi als cellers, vinícoles i licoreries. Aquella olor dolça que t’atrapa i que fa que el calaix de les olors que tots tenim a la memòria s’obri de cop i intenti identificar cada un dels aromes. De seguida ens rep l’Àngel. Ens saluda afectuosament i amb una accent cent per cent autèntic del Pallars ens explica que ja des de ben petit corria per la botiga vestit amb uns pantalons curts quan hi treballava el seu pare (fins i tot en conserven una fotografia!). “El pare era fill de Salàs de Pallars i va arribar a la Pobla ara fa 70 anys. Primer va entrar a Licors Portet, que era de la família Ribera, com a treballador i després ho va comprar”. L’Àngel parla de la licoreria amb l’estima que parla algú que s’ha fet gran allà.

A dia d’avui, ell i el seu germà passen al capdavant de l’empresa i els ajuden alguns membres de la família, entre ells, el fill petit de l’Àngel, el Miquel. “De moment sembla que la fàbrica li fa il•lusió”, ens confessa. Elaboren els licors amb un sistema molt tradicional i molt manual, “de maquinària aquí n’hi ha ben poca”, ens diu. Fins i tot, omplen les ampolles amb una màquina que funciona per gravetat. Hi ha licors que s’embotellen tot just després de fer-los i d’altres han de reposar en unes enormes bótes de fusta.

Tenen un ampli assortit de licors i estan innovant constantment. Cada un d’ells amb una fórmula concreta molt estudiada. Fan des de miniatures per a bodes i esdeveniments fins a garrafes de tres litres. El producte estrella de Licors Portet és la Ratafia dels Raiers. “La va crear el pare el 1964 i té una fórmula molt ben feta, la prova n’és que lo producte ha funcionat fins a dia d’avui”. És una ratafia diferent de les altres que es poden trobar al mercat perquè aromatitzen els alcohols per mitjà de la destil•lació i això fa que el producte tingui un sabor fi i persistent. “Com deia el pare, a la ratafia dels Raiers hi poses gel i és una ratafia alegre, no com d’altres que queden ensopides”.

A Licors Portet tenen fins a 30 fórmules de ratafia diferents. La dels Raiers, va començar a fer-se coneguda quan es va recuperar la Diada dels Raiers al poble, l’any 1979. “El pare li va posar aquest nom a la ratafia en homenatge al seu sogre que havia estat raier i això va ser un encert”. La ratafia dels Raiers porta fins a 23 herbes aromàtiques diferents. Per a fer-la, primer maceren les nous, després la nou moscada i destil•les les plantes de la fórmula del pare, tot per separat. Després ho barregen amb aiguardent i perquè tingui un gust com envellit hi posen alcohol de vi envellit. “Això ho tenim en uns barrils durant unes setmanes tal com feia el pare”. Per aconseguir que sempre tingui el mateix color hi afegeixen caramel i sucre cremat. “Sempre fem la maceració i la destil•lació per separat” i això és el que els permet elaborar un grapat de ratafies diferents.

La majoria dels productes amb què elaboren les ratafies i licors són de proximitat. Les nous verdes de la ratafia són d’Aransís, de la Conca de Tremp. “Ara com que no en tenim proutes en comprarem a Sorre, al Pallars Sobirà”, ens explica l’Àngel. “Les plantes aromàtiques totes les que podem són del Parc de les Olors de Clarerol, d’aquí a l’altre costat de riu. Les espècies no, perquè al Pallars no es fan espècies, ni canyella ni nou moscada ni anís estrellat, tot això ho hem d’anar a comprar a un herbolari”. La ratafia de pomes és feta amb pomes de l’Alta Ribagorça i el patxaran amb aranyons collits al bosc de Virós, a la Vallfarrera a 1600 metres.

Amb aquest repertori d’ingredients poden elaborar un munt de productes diferents. Conjuntament amb la gent de l’Aplec del caragol, van elaborar la Ratafia de Peres. També en fan de poma i de codony. La seva reputació en el món dels licors és tan gran que Fra Valentí Serra, arxiver dels Caputxins, va confiar amb ells per elaborar la ratafia de l’ermità amb la fórmula de ratafia més antiga que s’ha trobat fins ara a Catalunya i que data del s XVIII. Igual que Fra Valentí, són moltes les persones que van a veure l’Àngel i la gent de licors Portet perquè els faci un licor o una ratafia en concret. Fa poc, van innovar amb la Ratafia Reserva i ha estat un producte molt premiat. Ha obtingut 7 premis internacionals i té 93 punts a la guia Peñín. Actualment estan provant de fer ratafia de cervesa ja que el licor de cervesa que elaboren té un èxit absolut. “Fem proves amb gent del Delta que vol fer una cosa amb arròs”, ens confessa l’Àngel, i a nosaltres se’ns desperten unes ganes enormes que això sigui una realitat i poder-ho tastar.

Durant la visita, l’Àngel ens ensenya un llibre que explica la història de la família i de la fàbrica de licors. “A dins, veuràs que hi ha receptes de cuina perquè la mare sempre posava ratafia al conill rostit”, diu amb un to tendre i enyorat. Ens explica que a la Pobla hi ha una pastisseria que fan pastes de te amb la seva ratafia i licor de cassís. “Per Nadal fins i tot fan torrons trufats amb els nostres licors!”. Un altre productor de la zona, que fa formatge del tupí “fa servir ratafia i cassis per amorosir-ne el gust”. La predilecció per combinar ratafies i licors amb productes no només es queda al Pallars, sinó que estan treballant de la mà amb empreses andaluses per aconseguir innovar en el camp de les esferificacions.

“Quan el 1982 es va prohibir la circulació de licors a granel, va ser un desastre, la majoria de licoreries de la província de Lleida, que n’hi havia unes 23 van tancar i només en vam quedar dos”, ens explica l’Àngel. I no els va pas malament, en els darrers cinc anys, han passat d’omplir seixanta-mil ampolles anuals a omplir-ne noranta-mil, malgrat els feixucs impostos i regulacions que existeixen en el sector.

Les parets de la botiga i de la fàbrica desprenen una essència especial. Algunes estan decorades amb cartells antics “de cremes d’ou, de cafè i de productes que ara ja ni tan sols es fan”. Als prestatges també s’hi poden trobar vins del Pallars perquè “en una botiga petita de poble ha d’haver-hi una mica de tot”. En un racó fan una picada d’ullet als fallaires i a les festes del foc dels Pirineus. Més autèntic no podia ser tot plegat!

Des del 1883 al 2018 i el que queda. Licors Portet és una història de superació constant i d’una família que lluita dia rere dia per tirar endavant en negoci i ho fa excepcionalment. Si passeu pel Pallars no dubteu ni un segon a fer aturada a Licors Portet. Entreu a la seva botiga i deixeu que us impregni la seva olor peculiar. Us convidem a que us deixeu aconsellar per l’Àngel, segur que sabrà dir-vos què us encantarà.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.