Inici / Blog / Descobreix què és la DANSA DEL VUIT de les abelles
Últimes entradesLlistat d'entrades

12 Juny /

General / 0 Comentaris

Descobreix què és la DANSA DEL VUIT de les abelles

Us ve de gust endinsar-vos en un rusc o preferiu un hotel d'insectes?

La dita popular diu “a l’estiu tota cuca viu” i les abelles no en són una excepció. Cada vegada en sabem més coses d’aquests petits insectes, però el seu petit món és tan fascinant que encara se’ns escapen un munt de detalls. Sabíeu que en cada caixa poden viure-hi de vint mil a seixanta mil abelles segons l’època de l’any en què ens trobem? Sabíeu que només poden picar una sola vegada perquè després de picar es moren? Sabíeu que tenir una caixa d’abelles es considera tenir una explotació ramadera? Sabíeu que poden anar a buscar menjar fins a dos quilòmetres de distància del rusc? Sabíeu que a Catalunya hi ha prop d’un miler d’espècies d’abelles i tan sols una fa mel?

Sorpresos, oi? Només un tipus d’abelles fa mel. I les altres, què fan? Són abelles solitàries i n’hi ha de molt diferents. Els borinots o aquelles petites abelles de color vermell en són un exemple. Darrerament s’està fent pedagogia sobre aquest tipus d’abelles i en alguns casos els construeixen “hotels d’insectes”, que són unes estructures fetes de canya i tacs de fusta que tenen uns foradets. Aquestes abelles solitàries hi entren i hi crien. D’hotels d’insectes se’n pot fer per a abelles, marietes, escarabats… Segons el tipus d’insectes que vols que s’hi allotgin es fa l’hotel d’una manera o d’una altra. Aquests hotels tenen una doble funció: per una banda serveixen de casa a algunes espècies i, per l’altra, ajuden a fer lluita biològica contra les plagues. Per exemple: un hotel de marietes permet combatre les plagues d’escarabats.

Ja sabeu que a ONVAIG.CAT som curiosos de mena i hem buscat l’ajuda d’un apicultor per entendre una mica millor les abelles. En Jaume Clotet fa deu anys que va endinsar-se al món de les abelles. Al començament tenia poques caixes i ho feia com un hobby. A dia d’avui, ja té entre 25 i 30 caixes repartides entre el parc de la Ciutadella, Viladecans i Sagàs. Un avi del poble que havia tingut abelles quan era jove li va explicar tot allò que calia saber per poder tenir-les.

En Jaume ens ha explicat que dins el rusc cada abella té un rol assignat ja que hi ha unes jerarquies molt marcades. Segons l’època de l’any i l’edat de les abelles els toca dur a terme una tasca o una altra. Dins un rusc hi ha abelles que s’encarreguen de cuidar les cries, de crear cel•les, de netejar, de recol•lectar aigua i pol•len, de vigilar que no entrin enemics al rusc i, fins i tot, d’enterrar les abelles mortes. Cada rusc té una abella reina i aquesta desprèn una feromona que impregna totes les seves abelles i que serveix per a identificar-les com a membres del seu rusc. És com si cada rusc fos una família i una abella que neix allà s’hi està tota la seva vida.

Les abelles adapten la seva rutina al clima. És a dir, a llocs on hi ha hiverns llargs i freds treballen menys temps que en llocs on hi ha hiverns curts i temperatures moderades. Són animals diürns i s’orienten amb el sol. Les abelles exploradores, que són les que surten de la caixa per anar a buscar flors fan servir el sol com a punt de referència. Quan troben un lloc on hi ha flors, com s’ho fan per avisar les altres abelles? Ho fan amb l’anomenada “dansa del vuit”. Quan les exploradores tornen a la caixa fan una dansa per indicar a les altres i cada detall de la dansa aporta una informació concreta. La inclinació amb què fan el vuit, indica la inclinació respecte el sol on es troben les flors. Al mig del vuit, fan com una mena de cop de cul, segons quants cops de cul fan, indiquen com de lluny es troba el menjar i segons l’amplitud dels cops de cul, la quantitat de menjar que hi ha.

En Jaume a banda de tenir ruscs d’abelles ha impulsat el projecte Mel•lis, un projecte apicultor diferent que va més enllà d’obtenir mel sinó que també aposta per fer pedagogia de les abelles. “Creiem que si la gent coneix més les abelles pot ser molt beneficiós per tots els apicultors i també per les abelles”, explica en Jaume. Des de Mel•lis ofereixen tallers a les escoles, participen i impulsen fires en què les abelles en són protagonistes i es dediquen a la retirada d’eixams, entre moltes d’altres coses. A Viladecans, hi estan duent a terme una iniciativa molt interessant que consisteix en fer servir les abelles com a baròmetres de contaminació. Si s’analitza la mel de les abelles, es poden detectar fins a 21 metalls pesants. Extreuen mel de caixes de tres punts diferents de Viladecans, l’envien a analitzar a un laboratori especialitzat a Granada i llavors comparen els resultats per saber quins nivells de contaminació hi ha en cada una de les zones.

Si teniu curiositat per saber més secrets i curiositats de les abelles, us convidem a donar un cop d’ull a la web de Mel•lis i a gaudir de les experiències apícoles que oferim des d’ONVAIG.CAT!

0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.