Inici / Blog / “Connectar amb els somnis i veure que si te’ls treballes els pots fer realitat”
Últimes entradesLlistat d'entrades

16 Juliol /

General / 0 Comentaris

“Connectar amb els somnis i veure que si te’ls treballes els pots fer realitat”

La força del destí és la nova novel•la de Martí Gironell, el llibre més venut d’aquest Sant Jordi i premi Ramon Llull

“En un dinar que ens van convidar a cinc escriptors a parlar d’adaptacions literàries ens van posar un vi sobre la taula que es deia Jean Leon i ens van dir: darrere d’aquesta marca i aquest nom hi ha una història que ben bé es podria adaptar literàriament en forma d’obra de teatre, de novel•la, de pel•lícula o de còmic. Ens van fer cinc cèntims de la vida d’aquest home i a mi em va fascinar, i, l’endemà mateix vaig posar fil a l’agulla i vaig estar tres anys documentant-me i escrivint per fer realitat el que ara té a les mans el lector, que és La força d’un destí.” Combinant vi i literatura neix el llibre més venut d’aquest Sant Jordi i premi Ramon Llull d’aquest any.

Martí Gironell ens ho explica assegut a la taula del seu despatx, plena de paperassa (és un ferm defensor dels llibres en paper) amb esbossos i idees de nous projectes que està començant a enfilar. “Quan se’m creua una història no paro fins a acabar-la. Puc estar amb un altre tema, però quan se me’n creua alguna aparco el que estava fent i ho aboco. I això és el que em va passar amb La força d’un destí.”

La novel•la ens anima a lluitar pels nostres desitjos “perquè com que tots estem fets de somnis i d’il•lusions en aquesta història hi trobareu una manera molt fàcil de connectar amb els somnis i de veure que si te’ls treballes els pots fer realitat.” Ceferino Carrion, qui dóna sentit a la història, és un català que viu a l’Espanya franquista dels anys 50 i és cridat a files. Per escapar-se’n s’exilia i s’embarca en un vaixell que el portarà a Estats Units on es convertirà en Jean Leon, íntim amic de personalitats del Hollywood dels anys 60 com Frank Sinatra, James Dean o Marilyn Monroe. Jean Leon, a man, a time, a wine, és un vi que el protagonista comença a cultivar a les Amèriques i participa en moments tant importants de la història com en el sopar oficial d’investidura de Ronald Reagan, el 40è president dels Estats Units, al 1981.

La història es va teixint a través de documentals, biografies de gent del voltant de Jean Leon i de converses amb persones que van tenir la sort que el van conèixer “tenir una documentació que la guarden en el seu cap i en el seu cor, i és impagable”, confessa Gironell.

Més enllà de l’èxit del 23 d’abril el mes de maig i de juny de l’autor han estat carregats de presentacions i activitats. “Després del dia de Sant Jordi, que és el dia del llibre per excel•lència i firmes compulsivament de les nou del matí fins a dos quarts de deu del vespre, i tens la satisfacció que els lectors facin que el teu llibre sigui el més venut ara estem batallant perquè sigui el més llegit”.

Martí Gironell és escriptor, periodista i llicenciat en filologia anglesa. La primera novel•la que va escriure és El pont dels jueus, una història ambientada a Besalú, el poble natal de l’autor “és un poble que té molt d’encant, molta història, molt patrimoni, té tota una connexió amb la cuina volcànica i la cuina de proximitat i té un paisatge que t’acompanya i et pot oferir totes aquestes vessants.” El pont dels jueus ha vingut seguit de set novel•les més que ens descobreixen històries que ens amaga el pas del temps “He tractat diversos moments històrics però la idea és sempre la mateixa: enamorar-te de la vida d’algú, d’algun personatge que ha passat molt desapercebut, el documentes i llavors t’emportes els lectors cap a aquella època perquè la puguin reviure en primera persona i des de primera fila”. La novel•la històrica és la seva especialitat, però també ha escrit contes per a nens i ha participat diverses vegades en els llibres de relats de la Marató. Ens explica, sorprès “sovint la gent es queden parats perquè es pensen que com que escrius novel•la històrica només llegeixes novel•la històrica. No, tens molta d’altra gent que admires i que segueixes i que de tot s’aprèn. De tots en vas aprenent i d’aquest aprenentatge en vas fent el teu estil. En descobreixes de nous i els incorpores”.

Periodista d’ofici, ens diu que continua col•laborant a la premsa, ràdio i televisió quan li demanen però que “vaig decidir fer el pas i dedicar-me a escriure, que vol dir fer tota una sèrie d’activitats al voltant de la literatura, que no passen només pel fet d’escriure novel•les com tallers, cursos, xerrades...”. Tot i això diu que enyora la ràdio “és on vaig néixer, Ràdio Besalú em va formar i vaig anar passant per diverses emissores com Ràdio Olot, RAC105, CATRADIO, em vaig anar curtint i em va servir per esmolar les eines del periodista i l’escriptor”.

Amb La força del destí al costat i una copa de vi l’animem a brindar per les històries que ens fa descobrir i pels nous èxits que segur que li queden per venir.

Weekenders d’Onvaig.cat combinar la literatura i el vi és un dels plaers de la vida i més si la novel•la ens empeny a “connectar amb els somnis i veure que si te’ls treballes els pots fer realitat. “


0 Comentaris

Deixa el teu comentari
El teu email no serà publicat ni divulgat. * És necessari omplir tots els camps.